Erään melko tunnetun suomalaisen laskutuspalvelun asiakaspalvelussa aikoinaan työskennellyt toverini kertoi, että aloittavat kevytyrittäjät kyselevät yllättävänkin paljon omista starttirahamahdollisuuksistaan.

No, miten asian laita sitten on: voiko kevytyrittäjä saada starttirahaa? Aiemmin vastaus kysymykseen oli yksiselitteinen: kevytyrittäjillä ei ollut oikeutta starttirahaan, koska kyseessä on nimenomaan oikeille, päätoimisille yrittäjille maksettava tukimuoto.

Kun laskutus tapahtuu laskutuspalvelun avulla, käytössäsi on tällöin heidän y-tunnuksensa eli yritystunnuksensa. Asiakkaalle lähtevässä laskussa laskuttayrityksesi on siis merkitty kyseinen laskutuspalvelu. Ensimmäinen perusedellytys starttirahalle on nimenomaan y-tunnus, josta tunnistaa ”oikean” yrittäjän. Kaikilla suomalaisilla elinkeinonharjoittajilla eli toiminimillä on y-tunnus, kuten myös osakeyhtiöillä ja muillakin yritysmuodoilla.

Sitten se seikka, joka on viime vuosien aikana hieman mutkistanut asioita. Nykyään monet laskutuspalvelut mahdollistavat asiakkailleen myös y-tunnuksen, eli käytännössä ne perustavat rekisteröityneelle käyttäjälleen toiminimen eli tekevät kevytyrittäjästä yksityisen elinkeinonharjoittajan. Tätä asiaa on käsitelty lyhyesti aiemman postauksen kohdassa 5. Tässä vaiheessa kannattaa muistaa, että laki ei ainakaan vielä tunne kevytyrittäjä-termiä, joten kevytyrittäjyyden käsitettä määritellään useilla eri tavoilla. Alun perin kyseinen nimike on kuitenkin viitannut nimenomaan henkilöön, joka laskuttaa työstään ILMAN omaa yritystä.

Y-tunnuksella harjoitettu kevytyrittäjä on periaatteessa oikeutettu starttirahaan, mutta tässä asiassa on yksi iso mutta. Starttirahan eräs vaatimuksista on päätoiminen yrittäjyys, ja ylivoimainen valtaosa laskutuspalvelun asiakkaista on sivutoimisia yrittäjiä. Tällöin starttirahan saaminen ei ole mahdollista.

Laskutuspalveluiden hinta on yleensä noin viitisen prosenttia laskutettavasta summasta, joten jos toiminta alkaa paisua päätoimisuuden raameihin, laskuttaminen laskutuspalvelun kautta tulee melko kalliiksi. Esimerkiksi perinteinen tilitoimisto hoitaa halvimmillaan kirjanpidon noin 50 eurolla kuukaudessa. Laskutuspalvelun palkkio on tuon verran jo siinä vaiheessa, jos laskutusta kertyy tonni kuukaudessa.

Eli vastaus otsikon kysymykseen on: y-tunnuksella varustetut päätoimiset kevytyrittäjät ovat periaatteessa oikeutettuja starttirahaan, mutta laskutuspalveluiden käyttö ei rahallisesti ole kovinkaan järkevää, jos toiminta oikeasti on päätoimista.

Hyvä uutinen kevytyrittäjän kannalta on kuitenkin se, että starttirahan hakeminen on edelleen mahdollista siinä vaiheessa, kun hyppäät sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi. Tukea haettaessa TE-toimiston virkailija antaa usein arvoa kevytyrittäjätaustalle. Eräs starttirahan lukuisista vaatimuksista on se, että hakija omaa tarvittavat tiedot ja aidot edellytykset menestyä harjoittamassaan liiketoiminnassa. Hyvin sujunut toiminta kevytyrittäjänä voi auttaa todentamaan tätä seikkaa! Suomesta löytynee varovaisellakin arviolla tuhansia yrittäjiä, jotka ovat ensin kokeilleet siipiään sivutoimisesti kevytyrittäjinä ja perustaneet sen jälkeen oman toiminimen tai osakeyhtiön ja hakeneet tässä vaiheessa starttirahaa.