Kumpi on parempi: laskutuspalvelu vai oma toiminimi?
Mikäli olet harkinnut kevytyrittäjyyttä, lienet todennäköisesti punninnut jossain määrin myös muita vaihtoehtoja. Milloin siis on järkevää käyttää laskutuspalvelua ja koska on viisaampaa ryhtyä oikeaksi yrittäjäksi eli käytännössä perustaa toiminimi?
Näitä asioita minäkin pohdin muutama vuosi sitten ennen kuin otin laskutuspalvelun käyttöön ja siirryin välivaiheen kautta myöhemmin yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi eli toiminimiyrittäjäksi.
Kun mietit kumpi on parempi – kevytyrittäjyys vai toiminimi – pohdi ainakin seuraavia seikkoja.
#1 Myytkö tavaroita vai palveluita?
Laskutuspalvelun käyttö ja tavaroiden myynti sopivat yhteen kuin aamiaismurot ja ketsuppi. Useimmissa laskutuspalveluissa tavaroiden myyminen ei ole mahdollista muutoin kuin palveluiden myynnin yhteydessä. Esimerkiksi vaateompelija voi veloittaa samalla laskulla asiakkaaltaan oman työnsä (vaikkapa mekon ompelun) ja työtä varten ostamansa kankaat. Mikäli kuitenkin myyt pelkästään tavaraa tai jotain tuotetta, laskutuspalvelu ei ole vaihtoehto.
Kevytyrittäjyys sopii nimenomaan oman työn eli palveluiden myyntiin. Jos ostat tuotteita muualta ja kaupittelet niitä kalliimmalla eteenpäin, perusta toiminimi tai osakeyhtiö.
2. Kuinka laajaa ja pitkäkestoista toimintasi tulee olemaan?
Satunnaisten työkeikkojen laskuttaminen on pääsääntöisesti järkevämpää laskutuspalvelun kautta. Keikkatyön ollessa jatkuvaa kannattaa kuitenkin harkita toiminimen perustamista. Jatkuva tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että oikeasti laskutat kuukausittain jotain.
Toiminimen hyöty on, että alle 10 000 euroa vuodessa laskuttaessasi sinun ei tarvitse liittyä alv-rekisteriin, eli tällöin et lisää palveluidesi hintaan arvonlisäveron osuutta. Laskutuspalvelua käyttäessäsi palvelun hintaan lisätään aina alv, koska laskuttaessasi käytät laskutuspalvelun Y-tunnusta eli kaikki laskuttamasi eurot ovat käytännössä laskutuspalvelun myyntiä. Kun sinulla on toiminimi, saat oman y-tunnuksen ja tällöin kaikki laskutuksesi on omaa liikevaihtoasi.
Miten tämä sitten vaikuttaa?
Jos laskutuspalvelua käyttäessäsi laskutat 50e + alv24%, asiakkaalle lähtevän laskun summa on 62 euroa. Tästä 12 euroa on alvia, joka menee verottajalle. 50 euroa jää sinulle, mutta tästä vähennetään tietysti ennakonpidätys eli ennakkoon maksettava tulovero sekä laskutuspalvelun palkkio, joka on yleensä 5%. Tähän päälle vielä joitain työnantajamaksuja.
Alle 10 000 euroa vuodessa laskuttaessasi voit laskuttaa toiminimellä 62 euroa ja tuo kaikki summa jää sinulle verotettavaksi tuloksi.
Ja jos laskutat 10 000-30 000 euroa vuodessa toiminimellä, olet oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen eli saat osan verottajalle tilittämästäsi alvista myöhemmin takaisin.
Mitään tiettyä euromääräistä rajaa on vaikea sanoa, mutta omasta mielestäni laskutuspalvelun käyttö on fiksuinta siinä vaiheessa kun laskutusta kertyy vuodessa alle 10 000 euroa. Sen jälkeen alkaa olla jo selvästi kannattavampaa hoitaa laskutus oman toiminimen kautta.
3. Siedätkö yhtään byrokratiaa ja paperien kanssa puljailua?
Monella meistä nousee aamiaisjogurtit kurkkuun, kun tulee puhe verotuksesta tai kirjanpidon hoitamisesta. Mikäli kuulut itse heihin etkä siedä lainkaan rutiininomaisia paperitöitä, kannattaa hyödyntää laskutuspalvelua. Niiden suurin etu on helppous ja ajansäästö hallinnollisissa töissä.
Laskutuspalvelua käyttäessäsi et joudu huolehtimaan kirjanpidosta, koska et ole yrittäjä. Kaikki laskutuksesi menee käyttämäsi laskutuspalvelun kirjanpitoon ja he luonnollisesti hoitavat kaikki tästä johtuvat velvoitteet.
Toiminimiyrittäjänä sen sijaan olet itse kirjanpitovelvollinen. Muutamia kuukausittaisia laskuja tehdessäsi kirjanpidon tekeminen itse on melko helppoa, mutta joudut kuitenkin huolehtimaan esimerkiksi toiminimen perustamistoimista sekä veroilmoituksesta. Toki näihinkin on nykyään helppoja ratkaisuja, joista kerron hieman alempana…
4. Ovatko asiakkaat haussa vai olemassa?
Sinulla ei välttämättä vielä ole laajaa asiakaskuntaa, jolloin on vaikea tietää, paljonko laskutusta kertyisi. Tällöin on yleensä fiksua testata omaa liikeideaa ja sen kannattavuutta laskutuspalvelun avulla. Kun myynti vetää, on myöhemmin hyvin helppo siirtyä toiminimiyrittäjäksi. Toiminimen perustaminen on melko turhaa, jos et vielä tiedä, saatko yhtään asiakasta.
5. Kevytyrittäjyys toiminimellä?
Kevytyrittäjyys tarkoittaa laskutuspalvelun käyttöä eli laskuttamista ilman omaa yritystä. Käsitesoppaa ovat kuitenkin viime vuosien aikana hämmentäneet OP Kevytyrittäjän kaltaiset palvelut, jotka mainostavat itseään kevytyrittäjyyspalveluina mutta joissa kuitenkin perustetaan käyttäjälle oma toiminimi. Joidenkin laskutuspalveluiden kautta laskuttaminen onnistuu myös sekä toiminimiyrittäjänä että ilman omaa toiminimeä.
Kevytyrittäjyys toiminimellä tarkoittaa, että laskutuspalvelu perustaa sinulle oman Y-tunnuksen ja tekee sinusta toiminimiyrittäjän. Laskutuspalvelu kuitenkin hoitaa automaattisesti kaiken toiminimiyrittäjille kuuluvan byrokratian kuten kirjanpidon ja lakisääteisten ilmoitusten täyttämisen.
OP:n kaltaiset palvelut ovat ihan hyviä vaihtoehtoja monille, jotka laskuttavat kelpo summan vuodessa mutta eivät kuitenkaan niin paljoa, että yrittäminen olisi päätoimista. Y-tunnuksen tuomat verohyödyt ovat kuitenkin selviä perinteisen laskutuspalvelun käyttöön verrattuna. Näistä on kerrottu esimerkiksi Yrityksen-perustaminen.netin OP:ta käsittelevässä tekstissä.
Jos jotain Y-tunnuksen mahdollisia haittapuolia pitää miettiä, niin ne liittyvät mahdollisesti työttömyysturvaan. Jos harjoitat yrittäjyyttä sivutoimisesti palkkatyön ohessa ja jäät työttömäksi, voi olla olla helpompi osoittaa oman yritystoiminnan sivutoimisuus ilman Y-tunnusta. Tällöin olet oikeutettu työttömyysturvaan. Kuitenkin kannattaa muistaa, että myös perinteisen laskutuspalveluiden käyttäjät ovat työttömyysturvalain silmissä yrittäjiä.
Mutta jos olet juuri perustamassa profiilia laskutuspalveluun tai miettimässä y-tunnuksen perustamista, niin kannattaa miettiä tätäkin asiaa, jos yllättäen saat parin kuukauden sisällä monoa töistä.
Mitä itse tekisin nyt?
Käyttäisin noin +5000 euron vuosilaskutuksella toiminimen mahdollistavaa laskutuspalvelua, esimerkiksi 4ezeä tai OP Kevytyrittäjää. Laskutuksen alkaessa mennä selvästi yli 10 000 euron harkitsisin vakavasti toiminimen perustamista itse ja tällöin mahdollisesti hankkisin halvan ulkoistetun kirjanpidon (esim. 50e/kk) jostain tilitoimistosta tai tekisin sen itse. Jos yrittäjyys on päätoimista niin toiminimellä toimiessasi voit hakea myös starttirahaa.
Jos vuosilaskutus pyörii jossain 5000 euron hujakoilla tai vähän alle niin käyttäisin perinteistä laskutuspalvelua. Ukko.fi lienee vaihtoehdoista tunnetuin ja ainakin netistä löytyvistä kokemuksista valtaosa on positiivisia.
Loppupeleissä valinta on kuitenkin aina tilannekohtainen ja teet itse päätöksen siitä, sopiiko sinulle parhaiten kevytyrittäjyys vai toiminimi vai näiden yhdistelmä.
Vastaa